A jelenlegi helyzet szinte rákényszerít minket, hogy alapjaiban újra gondoljuk az életünket. Számtalan dolog, amit eddig természetesnek vettünk, most már hetek óta hiányzik az életünkből. Sokaknak ez igazi kihívást jelent. Hogyan lehet ezt a helyzetet józanul kezelni? Mindenki másképp kezeli. Fontos kérdés ebben a helyzetben, hogy hogyan értékeljük az életünket? Hol tartunk? Mit veszítettünk a megszorítások miatt? Kicsit olyan mintha a szabadságunkat veszítettük volna el és azt a jóleső érzést, hogy irányítjuk az életünket. Hogyan tudjuk mégis a hasznunkra fordítani ezt az akár dühítő, gyászolásra késztető, ijesztő körülményt? Tudunk-e boldogok lenni ebben a helyzetben, vagy arra várunk, mikor lesz már az egésznek vége, hogy ott folytathassuk az életünket, ahol abbahagytuk?

A boldogság egyik legfontosabb alapköve a hálára való képességünk.  Hála nélkül nem létezik boldogság. Több tanulmány is alátámasztja, hogy a hálás emberek, boldogabbak, elégedettebbek és kiegyensúlyozottabbak, sőt még egészségileg is jobb állapotban vannak, ezáltal egy váratlan krízishelyzetet is jobban tudnak kezelni. Azok az emberek, akik hálásabbak az életben, függetlenedni tudnak a negatív behatásoktól, segítőkészek, nagylelkűek, elnézők, és elfogadóak.

Mindig van választásunk, mindig lehetünk hálásak valamiért. Most lehet, hogy a sok bizonytalanság és aggódás miatt nehezebben leljük meg a hétköznapokat azokat a dolgokat, amikért hálásak lehetünk, de nem lehetetlen. Gondoljunk arra, mi mindent veszítettünk el most, ami a hétköznapjaink része volt, most viszont hiányzik és rájöttünk, mennyire kiváltságos helyzetben is voltunk ill. vagyunk, hogy mindezek a dolgok az életünk részei voltak, és ha vége lesz a veszélyhelyzetnek, akkor újra az életünk részévé válnak. Mennyivel jobban fogjuk tudni értékelni ezeket a momentumokat, eseményeket, személyeket a jövőben azáltal, hogy most meg kellett tapasztalnunk milyen az élet nélkülük? Már csak az mekkora áldás, hogy létezik internet és ebben a helyzetben legalább online felületeken tartani tudjuk a kapcsolatot barátainkkal és szeretteinkkel.

Sokszor a legapróbb gesztusok is jól esnek, kizökkentenek a negatív gondolataink fogságából. Ezért fontos, hogy saját magadat tudd kontrolálni, hiszen a családod többi tagjának is nehéz a jelenlegi helyzet és nagy támogatást lehet nyújtani a másik félnek akár apró gesztusokkal is, hogy ezáltal ő is jobban viselje a körülményeket. Amikor gyakoroljuk a hálát, rájövünk mi számít az életben igazán, hol vannak a valódi értékek. Mindenhol ott rejtőznek a csodák, a tapasztalások, amik által többek lehetünk. A rossz dolgokat nem törölhetjük el. Ha meg akarjuk változtatni a világot, akkor a változást magunkban kell elindítani. Hozzuk létre azt a változást, amit a világban látni akarunk. Rengeteg embert tudnék felsorolni, akik a körülmények ellenére szívvel, lélekkel végeznek olyan feladatokat, amiért én igazán hálás vagyok. Ők már magukban hordozzák a változást.

Nemcsak fizikai dolgokért lehetünk hálásak, hanem belső értékekért, az egészségünkért, személyekért és sok- sok apró pillanatért. Természetesen mindenki életében vannak nehéz, embert próbáló időszakok, amikor úgy érezzük, minden ellenünk dolgozik, de még ezekben a pillanatokban is segíthet a hála, ami megmutatja a fájdalomból és a bánatból való kiutat.

Kezdd el beépíteni az életedbe a hála gyakorlását, ha eddig még nem tetted volna. De ha csak egy- egy pillanatnak örülünk, azzal is gyakorolhatjuk a hálát. Lehet listát is írni. Remek gyakorlat egy 100-as lista elkészítése, naponta 10 dolgot kell leírni amiért hálásak lehetünk és ezt addig folyatjuk amíg el nem érjük a 100 dolgot.

Íme néhány példa:

  • Hálásak lehetünk, hogy van tiszta ivóvizünk, amit ihatunk, amivel főzhetünk, amivel zuhanyozhatunk, moshatunk
  • Hálásak lehetünk az emberi kapcsolatainkért, mert mindenkinek vannak az életében olyan személyek, akikért hálás lehet (gyerek, szülő, kolléga, barát, párkapcsolat, mentor)
  • Hálásak lehetünk belső képességeinkért
  • Hálásak lehetünk a háziállatainkért
  • Hálásak lehetünk, akár csak egy kedves szóért, bátorításért
  • Hálásak lehetünk az egészségünkért, érzékszerveinkért
  • Kérlek folytasd a listát kedved szerint

Ugye nem is olyan nehéz? Ma mi volt a legjobb dolog a napodban?