Beszéljünk egy kicsit a szűrővizsgálatokról. Elég kényes téma, bevallom én is mindig keresem a kifogásokat, hogy elodázzam őket. Viszont fontos részei az életünknek és tartozunk magunknak és a szeretteinknek annyival, hogy rendszeresen meglátogatjuk a szakorvosainkat. Jobb félni, mint megijedni. A leggyakoribb kifogás, hogy nincs időnk, de ez nem elég jó érv. Fontos, hogy mindig olyan orvosokat, laborokat válasszunk, akikben megbízunk, és akiktől merünk kérdezni. Sajnos a nagy munkaerőhiány az orvoslás területén is megmutatkozik, így soha ne sajnáljuk a pénzt magunktól, ha egy magánrendelést kell felkeresnünk. Az egészség a legfontosabb dolog az életünkben. Egy testet kaptunk, ebben éljük le az életünket, és ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor sajnos gyakran szorul az utolsó helyre az egészségünk. Ez így nem helyes!

Lássuk mik a legfontosabb vizsgálatok:

Fogászati szűrés fél évente:

A fogorvos minden fog- és szájbetegség ellátására, kezelésére és gondozására szakosodott orvos. Fogászati szűrővizsgálatokat, góckutatást végez. Sokaknak csak akkor jut eszébe elmenni egy fogorvoshoz, amikor már fájdalomcsillapítóval is elviselhetetlenné válik a fájdalom. Ha minden rendben van a fogaddal, akkor is fél évente érdemes felkeresni a fogorvosodat egy fogkőeltávolítás és kontroll céljából. A fogkő az elsődleges okozója a fogszuvasodásnak, és ha gyakran jársz fogorvoshoz, megelőzheted a nagyobb bajokat és elég lehet egy- egy apróbb beavatkozást elvégezni, mintha megvárnád, hogy olyan állapotba kerüljenek a fogaid, hogy akár több hónapos procedúra mindet rendbe tenni. Minden egyes fogorvosi beavatkozás egy trauma a fog számára, ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Fontos, hogy olyan orvost válassz, akiben megbízol, és akinek az elsődleges célja a fogaid megtartása.

Szemészet évente vagy 2 évente:

Minden érzékszerünk közül a látás romlása vezethet a legnagyobb életminőségbeli változáshoz. A látásromlás hátterében számos ok állhat, melynek felderítése szemorvos feladata. A szemnek, mint minden szervnek, ezen kívül vannak egyéb, saját betegségei is (veleszületett elváltozások, gyulladásos betegségek, szerzett, korral járó elváltozások, daganatos megbetegedések stb.). Ezek felismerése és kezelése szintén a szemész szakorvosunk feladata. A szervezet számos általános betegsége is okozhat szemészeti elváltozásokat, sok esetben a szemész már azelőtt felismeri az adott kórkép jeleit, mielőtt az bármi panaszt okozna, így a szemészet a megelőzésnek is fontos eszköze. Ha szemüveges vagy érdemes évente ellenőrizni a szemeid állapotát, mert romolhat és javulhat is a látásod, ami pedig befolyásolja a szemüveged vagy a kontaktlencséd dioptriáját.

Bőrgyógyász évente:

A bőr megbetegedésének körébe sajnos manapság számtalan allergiás, fertőzéses és akár daganatos megbetegedés is sorolható. A bőrgyógyász szakma sokrétűségét mutatja, hogy abba nem csupán a krónikus bőrbetegségek: urticaria, eczema, psoriasis, vírusos, bakteriális betegségek vizsgálata és kezelése tartozik bele, hanem ezen kívül egyéb, igen sokrétű feladatok is. Ilyen például az anyajegy szűrés, hajbetegségek vizsgálata és kezelése, acne vizsgálata és kezelése ,rosacea vizsgálata és kezelése, perioralis dermatitis vizsgálata és kezelése, seborrhoea vizsgálata és kezelése, krónikus sebek vizsgálata és kezelése és még sorolhatnánk. Ha vannak nagyobb anyajegyeid, szemölcseid esetleg más bőrproblémáid, mindenképpen keresd fel a bőrgyógyászodat és nézesd át őket évente.

Tüdőszűrés:

A több mint félezer, tüdőt érintő fertőző betegség, időben elkezdett kezelése miatt, még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő. Általában kor és munkakör alapján lehet megszabva a gyakorisága.

Nőgyógyász évente:

Mint ahogyan más vizsgálatoknál, itt is a megelőzés a legfontosabb, és mindenképp olyan orvost válasszunk, akiben megbízunk és akitől merünk kérdezni. Ha bármilyen nőgyógyászati problémád van mindig bátran fordulj az orvosodhoz. Soha nem szabad, hogy szégyenérzeted legyen, nem te vagy az egyedüli, akinek problémái lehetnek. A nőgyógyász elsődlegesen a következő feladatokkal foglalkozik: nőgyógyászati rákszűrés, Humán Papilloma Vírus (HPV) szűrése, fogamzásgátlás, meddőségi kivizsgálás, vérzéses panaszok kivizsgálása és kezelése, nőgyógyászati gyulladások kivizsgálása, hormonzavarok kivizsgálása és kezelése, a szexuális életet hátrányosan befolyásoló panaszok széleskörű kivizsgálása és kezelése, policisztás ovárium betegség, szindróma (PCO) kivizsgálása, kezelése, valamint a  változó kor kezelése.

Kardiológus:

Egy kardiológus a szív működésének, esetleges betegségeinek és azok gyógyítási lehetőségeinek a szakorvosa. Ha vérnyomásproblémával küzdesz vagy a családban volt már szív és érrendszeri megbetegedéssel élő rokonod, akkor évente érdemes elmenni egy kontrollra. Ha vérnyomáscsökkentőt szedsz, azt mindig az orvos utasításai alapján szedd.

Nephrológus/urológus:

A nephrológia a belgyógyászat egyik ága, szakértője a nephrológus, aki a vese működését és funkcionális eltéréseit vizsgálja (pl. kiválasztó működés), míg az urológia a vese morfológiai elváltozásait és betegségeit (pl. vesekő, daganat) kezeli. Aki hajlamos vesegörcsre, vesekőre, vagy a családjában előfordult már vesével kapcsolatos megbetegedés, annak évente fel kell keresnie szakorvosát.

Ortopéd szakorvos:

Az ortopéd szakorvos mozgásszervi betegségek kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik. Akinek súlyos gerincproblémái, vagy egyéb mozgásszervi problémája van látogassa meg orvosát rendszeresen.

Belgyógyász:

A belgyógyász átfogó vizsgálatokat végez rajtunk, majd ezeket kielemezve ad rólunk egy kórképet. Ilyen vizsgálatok pl.: fizikális vizsgálat, vérnyomás és pulzusmérés, testsúly, testtömegindex, haskörfogat meghatározás, nyugalmi EKG végzése és értékelése, valamint laboratóriumi alapvizsgálatok (vérkép, vörösvértest süllyedés, vizelet általános és üledék vizsgálat, vese és májfunkció, ionok, húgysav, triglicerid, koleszterin, vas, TSH, PSA, LDH, vércukor, széklet és vér vizsgálat). Ezek alapján kapunk egy véleményt és rizikóbecslést, és egyénre szabott életmód tanácsadást.