Az új év beköszöntével sokan teszünk újévi fogadalmat az életünk számos területével kapcsolatban. Szeretnénk tiszta lappal neki indulni az új évnek, szeretnénk jobbak lenni, sikeresebbek, egészségesebbek stb. A toplista élén az egészséggel és fogyással kapcsolatos fogadkozások állnak. Ha ezzel te is hasonlóképpen vagy, akkor biztosan a sport is sarkalatos pontja az újévi fogadalmadnak. Az elképzelés nagyon jó, de hogyan is érdemes megvalósítani? Eddzünk otthon vagy járjunk el edzőterembe? Összegyűjtöttem néhány pro és kontrát mindkét eshetőségre, így könnyebb lesz eldöntened, melyik az ideálisabb számodra.

Miért otthon?

 • Ha kisgyerekes anyuka vagy, macera lehet leszervezni valakit, hogy vigyázzon a gyerkőcre, addig amíg elmész edzőterembe. Ráadásul az oda-visszaúttal és a zuhanyzással, több időd megy el, mintha otthon edzettél volna, emiatt lelkiismeret furdalásod lehet, ami ahhoz vezet, hogy hamar feladod az edzőterembe járást. Otthon edzhetsz reggel, mielőtt felkel a gyereked, vagy a déli alvásidőt is kihasználhatod. Esetleg, ha apuka támogat, akkor délután egész biztos átvállalja 1 órácskára a kis porontyot. A legrosszabb esetben, este, ha mindenki elaludt beleférhet még egy könnyű jóga, és akkor máris tettél valamit magadért.
 • Ha azok közé tartozol, akiknek valamilyen pszichés vagy mentális problémája van és emiatt nem szeret ill. nem tud emberek közé menni (pl.: fóbia, pánikbetegség), akkor neked is jó választás lehet az otthoni edzés, mivel otthon biztonságban érezheted magad, és akkor hagyod abba az edzést amikor szükségesnek érzed.
 • Ha sokat kell utazni a legközelebbi edzőteremhez, egy otthoni edzéssel rengeteg időt spórolhatsz. Az így felszabadult idődet töltheted főzéssel, olvasással vagy egyéb foglalatossággal, ami feltölt és jó érzéssel tölt el.
 • Ha nagy súlyfelesleggel rendelkezel, kényelmetlenül érezheted magad az edzőteremben, így az otthoni edzés erre is jó megoldás, addig amíg komfortosabban nem érzed magad és nem vágysz új kihívásokra.
 • Otthon nem kell aggódnod, hogy mikor szánj időt az edzésre, mert bármikor elkezdheted, a nappali/szoba mindig nyitva van.
 • Mindegy milyen ruha van rajtad és nem kell mások után használnod a zuhanyzót.

Miért edzőterembe?

 • Ha inspirál egy edzőtermi környezet, akkor mindenképp menj edzőterembe, mert otthon hamar unalmassá válhat a mozgás, és feladod.
 • Az edzőtermek adta eszközkínálat elég széleskörű, ezt otthon nem tudod kivitelezni.
 • A nagyobb edzőtermek csoportos órákon való részvételt is kínálnak, itt lehetőséged van különböző új sportokat is kipróbálni.
 • Egy jól felszerelt edzőteremben még masszázsra is van lehetőség, esetleg szauna és szoli is benne lehet a kínálatban.
 • Ha nem vagy elég fegyelmezett és magadban csak ellógod a gyakorlatok nagy részét, érdemes edzőteremben edző segítségét igénybe venned.
 • Az edzőterem remek lehetőség új emberek megismerésére, remek barátságok születhetnek, akár párt is találhatsz, ha szingli vagy. Úgyhogy lehet ismerkedni. 😊
 • Ha albérletben laksz vagy szűk a szobád és nincs elég helyed egy edzéshez, akkor szintén jobb választás az edzőterem.

Bevallom én otthoni edzés párti vagyok. Általában reggel szeretem letudni az edzést, mert akkor már túl vagyok rajta, és nem áll a rendelkezésemre az egész nap, hogy lebeszéljem magam róla. Szeretek jógázni, youtube videókra edzeni és futni. Ezt a 3 mozgásformát váltogatom, így nem válik unalmassá. Minimum 20, maximum 60 percet szánok egy edzésre. A youtubon szoktam jóga videókat találni, 10 percestől egészen a 60 percesig nagyon bő a választék. Mindenki megtalálhatja a kedvencét. Az edzésvideók is sokszínűek youtubon, a HIIT edzések a leghatékonyabbak, de vannak videók mindenféle stílusban, ezt sem lehet megunni. A futáshoz általában 5 vagy 10 km-es edzéstervet követek, így hatékonyabban tudok fejlődi. Jelenleg én is elhatároztam, hogy fizikailag összeszedem magam, mert az utóbbi években rendszertelenül sportoltam és kb. 20-25 kg súlyfelesleg van rajtam, amitől lassú tempóban szeretnék megszabadulni. Úgy érzem most jött el a megfelelő pillanat, nem csak a saját egészségem érdekében, hanem azért is, hogy a kislányomnak jó példaképe lehessek.

Remélem te is kellően elszántad magad.

Szeresd a tested, mert csak egy van belőle és ebben éled le az egész életedet!