Az édesanyák legnagyobb félelme, hogy nem elég jó anyák. Sokszor vagyunk bizonytalanok, és ehhez hozzájárulnak a nap mint nap kapott jó tanácsok áradatai. Ezt így szokás, ezt így kell, azt pedig úgy, különben rossz lesz a gyerek, elkapatjuk, megsérül stb. Aki édesanya lesz, annak ez egyáltalán nem ismeretlen. Mindenki csak „jót” akar és senki nem veszi észre, hogy ezzel, hogy el tudnak bizonytalanítani. Minden gyerek egyedi, ugyanígy minden szülő gyerek kapcsolat egyedi. Ha már azon gondolkozol, hogy ugyan elég jó anya vagy-e, akkor elárulom, hogy igen remek anya vagy. Minden anyuka megél nehezebb időszakokat, amikor az addig ártatlan kis angyalkája hirtelen kifordul önmagából és egy kis vadorzóvá változik. Ez mind hozzátartozik a személyiségük fejlődéséhez. Viszont előfordulhatnak olyan behatások egy gyerek életében, amikor már egy viselkedési zavar hátterében már pszichés eredetű okokat kell vizsgálni.

A szülők mindig többet aggódnak a szükségesnél, és olykor akár egyszerű kérdésekből képesek hatalmas vihart kavarni. Ez a könyv segít az egyes problémák időben történő felimerésében, és azok megoldásához nyújt segítséget, vagy ha nincs probléma, csak a szülő gondolta túl, akkor megnyugvást ad, hogy minden rendben.

A klinikai gyermek- szakpszichológus összesen 150 gyermekkori pszichés megbetegedésről ír, ami miatt sokszor vannak félreértelmezve, és rossz gyerekként számon tartva egyes gyerekek. A könyv pontosan rávilágít az egyes viselkedések mögöttes indíttatására, ami minket szülőket is önismeretre tanít. Amennyiben a mi gyerekünkkel minden rendben van, akkor is érdemes egy ilyen könyvet kézbe venni, mert ezáltal válunk figyelmesebbé a környezetünkben élő más gyerekekkel szemben is. Továbbá ez a könyv azért íródott, hogy amennyiben valamelyik pszichés problémát felismertük saját gyerekünknél, akkor ne féljünk szakemberhez fordulni segítségért, ahelyett, hogy rögtön az internet segítségével akarjuk megoldani a problémánkat. Számtalan gyerekkori pszichés megbetegedés hátterében találhatunk genetikai hajlamot, idegrendszeri éretlenséget vagy egyéb diszfunkciót. Egy problémát kívülről könnyebb értelmezni, mint amikor benne vagyunk a szituációba.

A gyerekek mindent éreznek rajtunk, így nem szabad eltitkolni előlük, ha mérgesek vagy szomorúak vagyunk, csak meg kell találni a módját, hogyan magyarázzuk el nekik éppen  mi zajlik bennünk.

A könyv nemcsak szülőknek szól. Bátran a kezébe veheti minden pedagógus, óvodapedagógus, dajka vagy bölcsődei gondozó is.

A könyvet Peer Krisztina, klinikai gyermek-szakpszichológus írta, aki 2 gyermek édesanyja.