Ahány ember annyiféle bőrtípus. Mindenki szép makulátlan bőrre vágyik, mivel ez sugárzik minden címlapról, meg reklámból. Képesek vagyunk mindenféle kozmetikumot kipróbálni, de a csoda sokszor elmarad. A szép egészséges bőr titka kicsit összetettebb kérdés.

Az arcbőrömmel komolyabban akkor kezdtem el foglalkozni, amikor terhességem alatt, a hormonális változások előhozták az arcomon a rosacea nevű bőrbetegséget. Sok kezelést kipróbáltam, antibiotikumot is szedtem, de csak ideig óráig javult az arcbőröm, majd minden kezdődött elölről. Rájöttem, hogy nem elég csak külső kezeléseket kipróbálni és gyógyszert szedni, a problémát mélyebben kell kezelnem. Elárulom, sikerült teljesen rendbe hoznom az arcbőrömet kb. 2 hónap alatt, sőt be kell, hogy valljam még soha nem voltam ennyire elégedett az arcbőrömmel. Nem hittem, hogy valaha is elérem ezt, mégis sikerült.

Ha Te is szeretnél többet tenni az arcbőröd egészségéért íme a tippjeim (minél többet építesz be a szokásaidba, annál látványosabb lesz a javulás):

 • Az első lépés az emésztés és bélrendszer rendbehozatala. Sajnos ez alól nincs kibúvó, mivel, ha nem vagy rendben belül, akkor kívülről hiába használod a legdrágább kozmetikumokat akkor sem fognak használni. Tehát csináltam egy kíméletes béltisztítást, méregtelenítést majd egy bélflóra felépítést. Már ennek hatására elkezdett javulnia az arcbőröm állapota.
 • A következő lépés az elfogadás. Igen, az elfogadás. El kell fogadnod az arcodat olyannak, amilyen. Meg kell tanulnod szeretni minden hibájával együtt. 😊
 • Ha már rendbe hoztuk az emésztésünket és a bélrendszerünket, érdemes olyan egészséges ételekre váltani, amikből hiányzik a finomított cukor és a finomított szénhidrát. Kerüljük a feldolgozott és tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket. A legfontosabb a változatos, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ha már kialakítottunk egy jó bélflórát, akkor azt fent is kell tartani a megfelelő étkezéssel. Nem szabad megfeledkeznünk, a sok zöldségről, a rostokról, fermentált élelmiszerekről, és magvakról sem. A megfelelő táplálkozással fenntartjuk a gyulladásmentes állapotot, ami nem csak a bőrünkre lesz áldásos hatással, hanem minden más gyulladásos folyamatra a testünkben.
 • Érdemes elhagyni az állati eredetű tejet és helyette növényi tejeket inni. Én teljesen átálltam növényi tejre, és ha ritkán iszom tehéntejet, azonnal megjelenik egy-két pattanás az arcomon.
 • Fontos a megfelelő vitamin és antioxidánsok bevitele. Ha odafigyelsz a táplálkozásra, majdnem teljesen lefeded ezt a pontot is.
 • Ügyelni kell a hidratációra. Ha nem iszunk elég tiszta vizet esetleg gyógynövényteákat és zöld teát, akkor a bőrünkben lévő sejtek nem képesek tökéletesen ellátni a funkciójukat.
 • Fontos a számodra megfelelő arcápolási termékek kiválasztása, amiben nagy segítséget jelent egy képzett kozmetikus, aki a bőrtípusodnak megfelelő termékeket tudja ajánlani. Érdemes egy jó arclemosót egy nappali és egy éjszakai krémet beszerezni. A nappali krém kiválasztásánál ügyelni kell, hogy napfényvédőt is tartalmazzon. Néha kényeztetheted az arcodat egy jó pakolással, arcmaszkkal.
 • Ha új terméket próbálsz ki, mindig adj 1-2 hetet a bőrödnek, hogy legyen ideje alkalmazkodni az új termékhez. Az arcápoláshoz mindig hozzátartozik a nyak és dekoltázs is ill. az ajkak védelméről és ápolásáról se feledkezz meg.
 • A peelingezést nem szabad túlzásba vinni és érdemes egy peellinges arckezelést egy jó kozmetikusra bízni.
 • Fontos a rendszeres testmozgás, mivel az izzadás természetes módon méregteleníti a bőrünket, és fokozzuk a bőrünk vérellátását.
 • Csökkentsd a stresszt az életedben. A stressz is fontos szerepet játszik a bőrünk állapotánál, mivel a stressz befolyásolja a hormonrendszerünket is.
 • Ha rendszeresen használsz sminket, néha hagyj sminkmentes napokat is, hogy a bőröd tudjon regenerálódni, lélegezni. De ha teheted inkább kerüld az alapozókat és korrektorokat, ha problémás a bőröd. Tudom, hogy megnyugtat, ha el tudod valamivel takarni a bőrhibákat, de sajnos a vastag alapozó további gyulladásokhoz vezet. Itt is nagyon fontos, hogy a megfelelő alapozót találd meg.
 • Sminkeltávolításhoz rendkívül jól használható a kókuszolaj és akkor nem kell még egy plusz vegyszerrel terhelned az arcodat.
 • Idd a reggeli kávédat kollagénnel. 😊 Én kollagént teszek minden reggel a kávémba, így krémesebb lesz a kávém, és még a bőrömnek is jót teszek vele. 😊
 • Párologtass illóolajokat, arcbőrnél nagyon jó a teafa olaj párologtatása. 😊

Természetesen a fent leírtak, az én saját tapasztalataimon alapulnak, és nem helyettesítik a szakemberrel való konzultációt.