Amikor úgy érezzük, az életben, hogy már nincs, ami motivál, nem szeretjük a munkánkat, nem olyan a párkapcsolatunk, mint amilyennek szeretnénk, vagy egyszerűen csak céltalanul bolyongunk át az életen, akkor itt az ideje egy kis önvizsgálatnak. Ha nincsenek céljaink és miértjeink, akkor az élet meglehetősen rideg és szürke hellyé változik. Frusztráltak, ingerlékenyek leszünk. Viszont amikor konkrét célokat határozunk meg, akkor minden nap ott van bennünk az a kis hajtóláng, ami mutatja az utat egy olyan élet felé, amiről mindig is álmodtunk.

A cél azért fontos az életben, mert előrevisz, lelkesít, motivál és kitartásra türelemre tanít! Általa fejlődhetünk! Bármi, ami ma létezik a világban valakinek egyszer egy gondolatként fogalmazódott meg először a fejében, majd céllá alakította és megvalósította. Erre mindenki képes, csak konkrétan meg kell határozni a céljainkat. Nem azokra a célokra gondolok, amiket a társadalom próbál belénk diktálni, hanem azokra a célokra gondolok, amik belülről fakadnak és lelkesítenek Téged!

 • Gondolkodj el azon, miket szeretnél elérni az életben? 10 év múlva hogyan szeretnéd látni magad? Milyen érzések lesznek benned, milyen illatok vesznek körül, kik vannak melletted? Milyen tulajdonságokkal fogsz rendelkezni? Készíts egy elképzelőtáblát, amire minden olyan képet kitehetsz, amik a céljaiddal kapcsolatosak. De készíthetsz füzetet is, ami neked jobban tetszik. Fontos, hogy vizuálisan is megjelenítsd az álmaidat. Azért kezdünk ilyen távol a jövőben a célokról, gondolkodni, mert az időtávlat miatt, bátrabban szabadjára tudod engedni a fantáziádat. Erre azért van szükség, hogy valóban olyan célok jelenjenek meg a szemeid előtt, amiktől lelkesedni tudsz.
 • Nézzük tovább! 5 év múlva, hogy látod magad? Írd le! Milyen érzések lesznek benned, milyen illatok vesznek körül, kik vannak melletted? Milyen tulajdonságokkal fogsz rendelkezni?
 • 1 év múlva hová szeretnél eljutni? Milyen célokat akarsz elérni az éven? Írd le! A céljaiddal kapcsolatos érzéseidet is fogalmazd meg!
 • Az éves céljaid közül, melyik az a 4, amiért annyira lelkesedsz, hogy majd ki bújsz a bőrödből, ha rájuk gondolsz? Pontosan fogalmazz! Fogalmazz jelen időben, mintha már elérted volna ezeket a célokat. hogy érzed magad?
 • Tedd mérhetővé a céljaidat! Tűzz ki határidőket, de ezek legyenek reálisak!
 • Ha megvan a 4 legfontosabb célod, akkor milyen akciótervet tudsz hozzá készíteni? Mit kell havi szinten, heti szinten vagy akár napi szinten megtenned annak érdekében, hogy minden nap közelebb kerülj a célodhoz?
 • Ha megvannak a céljaid, oszd meg minél több emberrel, mert amikor elbizonytalanodsz vagy veszítesz a lendületből, akkor ezek az emberek fognak téged számon kérni, és motiválni, hogy folytasd az utadat.
 • Este lefekvés előtt írj egy listát a következő napodhoz, mi mindent kell elintézned, és a listába szúrd be a céljaiddal kapcsolatos lépéseket is. Gondold át, hogy aznap sikerült-e lépéseket tenni a céljaid irányába. Ha igen, az remek, ha nem akkor gondold át a napodat újra, hogy hol tudsz javítani, hogyan tudod jobban beosztani az idődet, mik a prioritások?
 • Minden nap felkelés után gondolj az elérni kívánt céljaidra. Vizualizálj, képzeld el, hogy már elérted őket.
 • Gondold át, hogy ki tudna támogatni a céljaid elérésében? Kérd meg, hogy segítsen! Gondold át, hogy a célodhoz van- e szükséged új képességekre? Ha igen nézd meg milyen tanfolyamok vannak abban a témában a piacon. Ha extra útmutatásra van szükséged, a céloddal kapcsolatos könyveket is beszerezhetsz, amik támogatnak utadon. Csatlakozz csoportokhoz, akiknek hasonló céljaik vannak és segítsétek egymást az úton.
 • Fontos, hogy a céljaidat megfelelő mederben tartsd. Soha ne vállald túl magad, legyen reális és mérhető.
 • A negatív embereket, akik folyton csak kritizálnak és le akarnak beszélni a céljaidról ignoráld. Ha fejlődni akarsz, néha el kell engedni embereket az életünkből, de helyette rengeteg új barátságra és más értékes kapcsolatra tehetünk szert, ha nyitottak vagyunk.
 • Ahogy haladsz a célod felé, legyél nyitott, mert akkor minden lehetőség meg fog találni, amire szükséged van a célod elérésében.
 • Ha elértél egy célt, jutalmazd meg magad!!! És tűzd ki az új céljaidat!!

Valósítsd meg magad a céljaidon keresztül! Örülnék, ha megosztanátok velem, milyen célokat szeretnétek elérni az éven, 5 év múlva vagy 10 év múlva. Szívesen segítek a célmeghatározásban, ha bizonytalan vagy, vagy nem tudod hogyan is vágj neki. 😊