A sport nemcsak az izmainkat edzi, hanem a mentális képességeinket is. A sportemberek jobban tudnak koncentrálni, fegyelmezettebbek és sikeresebbek az életben. Nézzük mit taníthat nekünk a sport?

  • Teherbírás:

A sport által nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is nő a teherbíró képességünk. A megnőtt teherbíróképességnek köszönhetően jobban kezelhetjük a stresszt, nem jelent gondot, ha egy hosszabb napnak nézünk elébe. Könnyebben kilépünk a komfortzónánkból, nagyobb erőbedobással dolgozunk céljaink elérésén. Nem esik majd nehezünkre a házimunka elvégzése, és még a gyerekekkel is bírjuk majd a tempót. Nem utolsó sorban több erőnk jut a párkapcsolatunkra is.

  • Célorientáltság:

A sport segít, hogy nehezen elérhető célokba is bele merjünk vágni. A sport megtanít, hogyan legyünk hosszú távon motiváltak, ami elengedhetetlen a célok elérésében. A célok elérése hasonlóan működik, mint egy edzésterv, ugyanúgy meg kell terveznünk minden egyes lépést, amivel végül célba érünk. A sport megtanít a csapatjátékra, így jobban tudunk családként is közös célokat elérni.

  • Kitartás:

A sport megtanít arra, hogy az akadályok csupán kihívások és hogy kitartásra van szükségünk ezek legyőzésére. A kitartás hozzájárul, hogy valódi problémamegoldók legyünk, és ne adjuk fel a legkisebb nehézségek jelentkezésekor. A kitartás segít át minket olyan helyzeteken, ahol akár elbizonytalanodunk, mégis folytatjuk, mert képesnek hisszük magunkat, hogy elérjük, amit akarunk. A kitartás jó hatással van a párkapcsolatra és a kitartással jó példát mutatunk a gyerekeinknek is.

  • Koncentrálás:

A koncentrálás képessége, megnöveli minden tevékenységünk hatékonyságát, amivel nemcsak időt spórolunk, de gyorsabban haladunk a céljaink felé, ezáltal több időnk jut a családra, hobbira, magunkra vagy bármilyen más kellemes időtöltésre.

  • Fegyelmezettség:

A sport leszoktat a halogatásról, általa megtanuljuk, hogy előbb elvégezzük a munkát, majd csak utána jöhet a lazítás. Könnyebben kelünk fel korán, ha sportolunk és több feladatot is el tudunk végezni egy adott napon, mivel jól beosztjuk az időnket. Önkontrollt tanulunk, ha elhatározunk valamit, akkor kitartunk mellette. A sport megtanít az egészséges életmódra, és az érzelmeink kordában tartására is.

  • Tolerancia:

Mivel a sport érzelmileg megeddz, az átmeneti kudarcok nem fognak úgy megviselni, jobban tudod kezelni általa a bizonytalanságokat, és pozitívabb lesz az életszemléleted. A sport által meg tudod tartani a hidegvéredet.

  • Nyitottság:

A sport megtanít elfogadni a konstruktív kritikát, általa folyamatosan nyitottak vagyunk az újra, a fejlődés lehetőségére. A másik mellékterméke a nyitottságnak, az alkalmazkodóképesség és mások elfogadásának a képessége.

  • Magabiztosság:

A sportban elért sikerek, építik az önbizalmunkat, tisztán megismerjük a képességeinket. Tudjuk általa mik a gyengeségeink és mik az erősségeink. A határozottság nemcsak a munkahelyen jön jól, hanem a gyereknevelésben is.